Pakolaiskriisi huutaa johtajuutta!

Suomen hallituksella näyttää olevan pakolaiskriisin hoidossa pallo hukassa. Tämän päivän Hesarissa kehitysyhteistyöministeri Lenita Toivakka haluaa lisätä rahoitusta turvapaikanhakijoiden lähtömaihin muutamalla miljoonalla, vaikka juuri pääsi leikkaamasta samaista rahoitusta 400 miljoonalla. Hallitus tempoilee vailla selkeää linjaa, ja fiksaa töppäyksiään jälkikäteen purkkapaikkaratkaisuilla.

Muutama hassu miljoona Syyrian tai Irakin lähialueille ei näy missään, ja kyse taitaakin olla lähinnä kotiyleisön rauhoitteluun tarkoitetusta eleestä. Kriisien hoitoon sillä ei ole mitään vaikutusta, eikä liene tarkoituskaan. Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa on jo yli kolme ja puoli miljoonaa Syyrian pakolaista. Näiden maiden pakolaisleirit ovat yksinkertaisesti täynnä.

Tilanne Syyriassa helpottuu, jos maahan saadaan rauha, tai edes kunnon tulitauko, mutta se ei ole suomalaisten masseista kiinni. Sitä odotellessa pakolaisia on autettava jossain turvallisessa paikassa, vaikka sitten meillä. Hallituksen päätös uusien vastaanottokeskusten avaamisesta on hyvä. Sen sijaan puhe lähtömaissa auttamisesta on 400 miljoonan leikkausten jälkeen silkkaa haihattelua.

Ikävä kyllä uusien vastaanottokeskusten avaaminen takkuaa rasistiseen mellakointiin ja kuntapoliitikkojen ilmeiseen selkärangattomuuteen. Rajut muukalaisvastaiset reaktiot ovat tulleet monille suomalaisille yllätyksenä, vaikka ilmiötä on pedattu vuosikausia. Suomen ilmapiiri ja julkisen keskustelun painopiste on siirtynyt jatkuvasti oikealle jo vuosia, eikä tämä johdu yksin Perussuomalaisista.

Kun Perussuomalaisten kannatus lähti toden teolla nousuun ennen 2011 eduskuntavaaleja, monet maltillisten valtavirtapuolueiden poliitikot ryhtyivät paniikinomaisesti myötäilemään rasistista ja muukalaisvihamielistä agendaa. He luulivat patoavansa Perussuomalaisten kannatusta ja suojaavansa omaa laitaansa, mutta päinvastoin persuja peesaavat puheet legitimoivat rasismia ja siirsivät sen osaksi politiikan valtavirtaa.

Nyt käsiin räjähtäneeseen julkiseen lynkkausmielialaan ovat osasyyllisiä kaikki rasismilla ratsastaneet opportunistit puoluekirjaan katsomatta. Jos Perussuomalaisten huutoon ei olisi vastattu sekä oikealta että vasemmalta, ei silmitön ihmisviha olisi samassa mitassa vakiintunut julkisen keskustelun osaksi.

Sama pelko ja lyhytnäköinen laskelmointi ohjaa nyt kuntapäättäjiä ympäri maata. Valtaosa heistä tuskin vastustaa pakolaisten auttamista, mutta tulevien kuntavaalien pelossa he äänestävät vastaanottokeskukset kumoon. Sipilällä ja Stubbilla on nyt tuhannen taalan paikka osoittaa poliittista johtajuutta ja kerrottava omille kuntapoliitikoilleen selvät sävelet. Rinne sen jo tekikin, pisteet siitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s