Uljas, uusi maahanmuuttopolitiikka

Hallitusneuvottelujen maahanmuuttopoliittinen työryhmä julkisti linjapaperinsa tällä viikolla. Maahanmuuttolinjat ovat sikäli mielenkiintoisia, että vahvasti maahanmuuttokysymyksillä koko historiansa ajan profiloituneet perussuomalaiset ovat nyt ensi kertaa hallitusneuvotteluissa. Lisänmausteena työryhmän vetovastuu annettiin perussuomalaisten halla-aholaisen siiven Juho Eerolalle, joka on aiemmin kuulunut äärioikeistolaiseen Suomen Sisuun. Tulevan hallituksen maahanmuuttolinjauksia on odotettu toisissa piireissä kauhun vallassa, toisissa vesi kielellä. Katsotaanpa siis, mikä muuttuu.

Ensi töikseen uusi hallitus lupaa riippumattoman selvityksen maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista. Tämä lienee kaikille periaatteessa ihan ok, onhan politiikan perustuttava faktoille. Asia erikseen on, miten ihmeessä niitä vaikutuksia on tarkoitus mitata. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on jo kertaalleen tätä yrittänyt, mutta VATT:n entisen ylijohtajan Juhana Vartiaisen mielestä tutkimuksista ei ole juuri apua. Eipä sillä, onnea yritykseen!

Perussuomalaisten kovista puheista huolimatta Suomen pakolaiskiintiöön ei tule muutoksia. Tämä on sikäli fiksu linja, että pakolaiskiintiön kautta Suomi voi itse valikoida tänne tulevat pakolaiset suoraan pakolaisleireiltä. Näin voidaan auttaa etenkin heitä, joilla ei ylipäätään olisi voimavaroja yrittää vaarallista matkaa Eurooppaan. Linjapaperissa myös peräänkuulutetaan riittäviä resursseja pakolaisten vastaanottoon. Tämä nyt ei varsinaisesti ole sitä perussuomalaisten vaatimaa maahanmuuton kustannusten leikkausta, ja hyvä niin.

Linjapaperiin on saatu perussuomalaisten pitkään hellimä vaatimus siitä, että maahanmuuton tulee olla hallittua. Mikäs siinä. On helppoa vaatia jotain, joka jo on voimassa. Suomeen ei ole ikinä kohdistunut mitään massiivista muuttoliikettä tai turvapaikanhakijoiden hyökyaaltoa. Vuositasolla puhutaan muutamista tuhansista. Yhteiskuntamme ei varsinaisesti ole ollut romahtamassa tämän paineen alle. Olkoon maahanmuutto hallittua jatkossakin!

Ensimmäinen varsinaisen muutos on YK:n tai EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman organisaation toimintaan osallistumisen kriminalisointi. Tätä selvitettiin jo edellisen hallituksen aikana, mutta päätöksiin asti ei edetty. Kansallisen turvallisuuden näkökulmasta on ihan perusteltua ajatella, ettei tänne haluta sotimaan tottuneita ääriryhmien edustajia. Nämä terroristijärjestöjen listat tosin ovat ehkä vähän tarkoitettua laajempia. YK:n listalta löytyvät mm. Irakin, Iranin ja Pohjois-Korean julkishallintojen kaikki yksiköt. Jatkossa Irakin uuneista ja tulisijoista vastaava lupaviranomainen on Suomessa automaattisesti rikollinen. Miten meni, noin niinku omasta mielestä?

Perussuomalaiset ovat saaneet läpi myös vaatimuksensa rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten maasta poistamisen nopeutuksesta. Tämä ei ole lainsäädännöllinen muutos, vaan liittyy viranomaisresursseihin ja menettelytapoihin. Rikokseen syyllistyneitä ulkomaalaisia poistetaan maasta jo nyt. Jos tätä halutaan nopeuttaa, vaaditaan lisää asiaa hoitavia viranomaisia. Ei tainnut taaskaan onnistua se maahanmuuton kustannusten leikkaaminen.

Ulkomaalaisen työvoiman saatavuusharkinta tarkoittaa, ettei työlupaa Suomeen irtoa, jos täällä on työttömiä saman alan ammattilaisia. Kokoomus ja Keskusta olisivat halunneet luopua saatavuusharkinnasta, perussuomalaiset ei. Linjapaperissa saatavuusharkinnasta ei varsinaisesti luovuta, mutta voidaan jatkossa alakohtaisesti joustaa, jos siltä tuntuu. Eli käytännössä tähän kirjattiin nykyisen politiikan löysäys.

Uusi hallitus lupaa tehostaa maahanmuuttajien kotouttamista sekä panostaa kielen opetukseen, tukihenkilötoimintaan, lasten varhaiskasvatukseen ja kotona olevien naisten kotoutukseen. Älyttömän hieno homma! Nämä ovat kaikki tärkeitä toimenpiteitä. Rahaa niihin toki uppoaa nykyistä enemmän, että eipä taaskaan löytynyt niitä kaivattuja säästöjä maahanmuutosta.

Mitään merkittäviä tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan ei linjapaperiin päätynyt, ja luultavasti juuri siksi siihen on ympätty mukaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut. Maksut ovat koulutuspolitiikkaa, eivätkä liity maahanmuuttoon varsinaisesti mitenkään. Perussuomalaisille on kuitenkin tärkeää voida esittää edes jotain tiukennuksia, liittyivät ne asiaan tai eivät. Jos tarkkoja ollaan, lukukausimaksukirjaus itse asiassa edistää työperäistä maahanmuuttoa: Suomeen töihin jääville ulkomaalaisille opiskelijoille annetaan verohelpotuksia. Siinä meni sekin ”tiukennus”.

Kaiken kaikkiaan maahanmuuttopolitiikkaan tehdään yksi muutos: terroristijärjestön toimintaan osallistumisen kriminalisointi. Muuten jatketaan entisellä linjalla menettelytapoja vähän viilaten. Perussuomalaisten rummutus maahanmuuton epäkohdista ja ongelmista asettuu nyt hieman kyseenalaiseen valoon. En usko, että heitä toiseksi suurimpana hallituspuolueena voi viedä kuin litran mittaa. Pikemminkin näyttää siltä, että joko näitä väitettyjä maahanmuuton ongelmia ei ole ylipäätään ollut olemassa, tai sitten perussuomalaisia ei kiinnosta korjata niitä. Kuinka muuten paperi, joka ei oikeastaan muuta mitään, voisi olla Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajan mielestä ”timanttista tavaraa”?

Yksi kommentti artikkeliin ”Uljas, uusi maahanmuuttopolitiikka

  1. Aikanaan ala-asteella ollessani silloinen opettajani Piiroisen Kalle, vakaumuksellinen demari, kehoitti lukemaan monien eri puolueiden lehtiä. Eli sama nykysuomeksi: eri kuplien sisältä tulevia viestejä kannattaa seurata.

    Jussi Halla-aho:

    ”Paperin ehkä tärkein kirjaus on niin huomaamattoman ja mitäänsanomattoman näköinen, että se on jäänyt melkein kokonaan mediakäsittelyn ja kansalaiskeskustelun ulkopuolelle:

    Perheenyhdistämisen kriteereitä tarkennetaan EU:n perheen yhdistämisdirektiivin mukaisesti.”

    Lähde: http://www.halla-aho.com/scripta/hallitusneuvottelujen_valitilinpaatos.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s