Ihan tavallisia väärinymmärryksiä

Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistön ohjaama nuorten syrjäytymistä ja sen ehkäisykeinoja pohtinut työryhmä viime perjantaina julkaisi arkielämän elämänhallintaohjeita sisältävän Tavallisia –kirjasen ja sivuston, punavihreä sektorini internetiä veti kollektiivisen raivarin. Tuomitsimme neuvot yläluokkaiseksi vähätteleväksi puuhasteluksi, joka tarjoaa syrjäytyneiden nuorten ja perheiden tilanteen parantamiseksi latteita self help –ohjeita.

Kritiikkimme ydin on siinä, että syrjäytymisen tuloksellinen torjunta vaatii muuta kuin ystävällisiä elämänohjeita. Se vaatii etsivää nuorisotyötä, pienempiä koululuokkia, parempaa opinto-ohjausta, enemmän nuorisotiloja. Ja kaikki tämä maksaa rahaa. On tietysti kiva, jos tähän päälle vielä saadaan presidentin puuhakirjan käytännönläheiset ja kustannusneutraalit arkineuvot, mutta itse ongelmaa pelkästään niillä ei ratkaista. Tässä olemme tietysti aivan oikeassa, ja samalla aivan sivussa itse asiasta.

Kun Hesarin vakiokolumnisti Matti Apunen tämän päivän paatospalstallaan lyttäsi kritiikkimme syrjäytymistä mystifioivana, yksilön vastuuta häivyttävänä sekä ylipäätään tyhmänä, hän oli oikeastaan ihan oikeassa. Närkästyksemme ja kritiikkimme nimittäin menee ihan päin mäntyä. Tarvitsin tosin aina yhtä ystävällisen ja huolestuneen kuuloisen Päivi Räsäsen vääntämään minulle ja muille Radio Helsingin kuulijoille rautalangasta, miksi presidentti voi tehdä tasan tämän minkä teki, eikä mitään muuta.

Mikään mikä vaatii valtion budjetointia, ei kuulu presidentin toimivaltaan.

Tämän pitäisi olla ihan selkeä homma. Kaikki todella tehokkaat keinot puuttua syrjäytymiseen ja sen syihin laajassa mittakaavassa edellyttävät valtion ja kuntien rahankäyttöä. Rahankäytöstä päättää valtion tasolla valtioneuvosto ja kunnissa kunnanhallitus, eikä presidentillä ole Koiviston ajan jälkeen ollut mitään asiaa mennä sorkkimaan valtion budjettia edes suositusten muodossa. Niinistö on hyvin tarkka presidentin valtaoikeuksista, eikä lähde niitä venyttelemään. Tässä hän muistuttaa Koivistoa, kuten monissa medioissa on jo ehditty toteamaan.

Niinistö siis lunasti vaalilupauksensa luultavasti niin hyvin, kuin toimivaltansa puitteissa saattoi. Asia erikseen on, että koko lupaus työhön tarttumisesta nuorten syrjäytymiseen puuttumiseksi oli naurettavaa vedätystä. Ystäväpiirissäni naureskeltiin laajalti Niinistön työmieskampanjalle, sillä presidentti on seremoniamestari ja ulkosuhde-edustaja, ei mikään kansakunnan epäkohdat korjaava yleismies. Vaan niinpä vain taisimme jollain tasolla ottaa tosissamme sloganin, että presidentin on tehtävä tekoja yhteisen hyvä eteen. Tässä olimme väärässä, ja niin olivat ne kaikki Niinistöä äänestäneetkin, jotka toivoivat hihansa käärivää ja alaistensa tunaroinnille tuhahtelevaa uutta Kekkosta, joka pistää Suomen kuntoon.

Presidentillä ei sisäpolitiikassa ole valtaa eikä painoarvoa, koska perustuslakimme sanoo niin. Arvojohtajana hän voi tehdä parhaansa, ja siihen Niinistön kampanja omista lähtökohdistaan pyrkinee. Naiivia ja hyväuskoista ei ole presidentin kampanja, vaan meidän punavihreiden haukkojen oletus, että hän olisi voinut tehdä jotain muuta. Meidän peräänkuuluttamamme tehokkaat keinot syrjäytymisen ehkäisemiseksi eivät tule Mäntyniemestä. Ne muotoillaan kuntien valtuustoissa ja hallituksissa, lautakunnissa ja virkamiestyönä. Sen sijaan että uhkumme paheksuntaa Niinistön tyhjän lupauksen osoittauduttua tyhjäksi, voisimme käydä hommiin varmistaaksemme, että kuntavaalien jälkeen todella merkittäviltä paikoilta löytyy ihmisiä, joilla on syrjäytymisen ehkäisemiseksi parempaa tarjottavaa kuin herra presidentillä.

2 kommenttia artikkeliin ”Ihan tavallisia väärinymmärryksiä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s